De voor- en nadelen van zachte zuurstofdoorlatende contactlenzen

contactlenzenTegenwoordig zijn bijna alle contactlenzen zuurstofdoorlatend en bestaan vooral zachte contactlenzen uit een wateropnemend materiaal. Doordat de lenzen water of traanvocht absorberen, wordt de lens zacht en soepel en gemakkelijk te hanteren. Een groot voordeel van de zachtecontactlenzen is vaak de snelle gewenning. Zachte lenzen zullen zelden verschuiven of uitvallen, zijn niet stofgevoelig en makkelijk af te wisselen met een bril. Daardoor zijn zachte lenzen zeer geschikt voor (contact)sporten.

 

Een nadeel is dat andere aanwezige stoffen in het traanvocht, zoals eiwitten en vetten zich aan de lens gaan hechten. Hierdoor zal de lens sneller vervuilen en het is daarom belangrijk om de lenzen dagelijks te reinigen, want de kans op onstekingen is groter dan bij vormstabiele lenzen, oftewel harde contactlenzen of RGP lenzen.

Aanslag op de  daglenzen kan zorgen voor irritatie, minder comfort en verminderd zicht. Ook kunnen de ogen droger worden van deze complicaties. Ongeveer 25 tot 50% van alle contactlensdragers geeft aan wel eens last te hebben van drogere ogen, wat kan leiden tot intolerantie van contactlenzen.

Branderige ogen, wazig zien, beperkte draagtijden van de goedkope contactlenzen zijn veelvoorkomende klachten, die zich vooral aan het einde van de dag ontwikkelen, omdat de traanvochtproductie dan afneemt. Men kan dan uiteraard gebruik maken van oogdruppels.

Ook de lenzenreinigingsvloeistof om de lenzen aan het einde van de dag in te bewaren is essentieel. Veelal worden “all in one” vloeistoffen aanbevolen, omdat dit een schoonmaak, inzet- en bewaarvloeitof in één bevat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *